ABD merkezli Business Insider’da yayımlanan makalesinde Benjamin Brimelow, Türkiye’nin geliştirdiği yerli savaş uçağı KAAN’ı, 5. kuşak savaş uçakları alanında oyunun kurallarını değiştirebilecek yeni aktörlerden biri olarak tanımladı. Brimelow’a nazaran, KAAN ve Güney Kore’nin KF-21 savaş uçağı, ABD, Çin ve Rusya üzere büyük güçlerin hava üstünlüğüne dayalı inhisarını sarsabilir.
Türkiye’nin TAI (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) öncülüğünde yürüttüğü KAAN projesi, yalnızca teknik kabiliyetiyle değil, Türkiye’nin savunma sanayiindeki bağımsızlığını temsil etmesiyle de dikkat çekiyor. Yazıda, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasıyla bu projeye sürat verdiği ve tam teşekküllü bir beşinci jenerasyon savaş uçağı geliştirmeye yöneldiği vurgulanıyor.
Brimelow, KAAN’ın F-22’ye benzeyen dizaynına, AESA radarıyla donatılmasına ve 20 bin libreye kadar mühimmat taşıma kapasitesine dikkat çekerken, TUSAŞ’ın geçmişte F-35 için 900’den fazla kesim üretmesinin altını çiziyor. Bu üretim tecrübesi, Türkiye’nin KAAN üzere ileri teknoloji bir uçağı ortaya koyma yeteneğini teyit ediyor.
5.NESİL UÇAK MONOPOLÜ KIRILIYOR
Brimelow’un tahlili, uzun yıllar boyunca sırf ABD, Çin ve Rusya’nın sahip olduğu 5. kuşak savaş uçaklarının artık daha geniş ve çok merkezli bir yapıya evrildiğini gözler önüne seriyor. Türkiye’nin KAAN’ı bu dönüşümün en net işaretlerinden biri.
Türkiye, KAAN ile yalnızca savaş uçağı üretmiyor. Birebir vakitte savunma bağımsızlığına dayalı yeni bir çağın mimarlığını da yapıyor.
BENJAMIN BRIMELOW KİMDİR
Gazeteci Benjamin Brimelow, milletlerarası askeri ve savunma hususlarını ele aldığıı tahlilleriyle tanınıyor. Fletcher Hukuk ve Diplomasi Okulu’ndan milletlerarası güvenlik konusunda uzmanlaşmış Global Bağlantılar alanında yüksek lisans derecesine sahip olan Brimelow’un çalışmaları Business Insider ve West Point’teki Çağdaş War Institute’da yayınlanmıştır.
Kaynak: ODA TV