Adana’da 6 Nisan 2011 tarihinde arabasını 11 bin lira karşılığında noter aracılığıyla D.N.A.’ya satan 77 yaşındaki emekli Mehmet Reşat Efeoğlu, hayatının şokunu yaşadı.
Mecburî trafik poliçesini iptal ettirip kalan parasının iadesini alan yaşlı adama, 2018 yılının temmuz ayında Adana 4.İcra Dairesi’nden özel bir sigorta şirketinin alacaklısı olduğu ‘İlamsız Takiplerde Ödeme Emri’ başlıklı 266 bin 458 lira borç gönderildi.
SATTIĞI ARABA KAZAYA KARIŞTI
Borcu araştırmaya başlayan Efeoğlu bu sefer ise D.N.A.’ya sattığı arabanın 9 Nisan 2011’de Çukurova ilçesinde zincirleme trafik kazasına karıştığını, kazada 31 YN 324 plakalı araçta bulunan Kübra K.’nın de sakat kaldığını öğrendi.
ŞOFÖR ALKOLLÜ ÇIKINCA CEZA KENDİSİNE KESİLDİ
Borcun da D.N.A.’nın alkollü olması nedeniyle Karayolları Trafik Kanunu 95. husus ve trafik sigortası genel kuralları 4-B hususu uyarında gönderildiğini tespit etti.
1 YIL SONRA 338 BİN LİRA DAHA CEZA GELDİ
Efeoğlu, araç satış ve trafik sigortası iptal dokümanıyla birlikte avukatı aracılığıyla mahkemeye iptal davası açtı. Fakat mahkeme sürerken Efeoğlu’na 3 Nisan 2019 yılında Adana 5. İcra Dairesi’nden bu kere 338 bin 755 lira borç geldi. Bu borca da itiraz eden yaşlı adamın davaları sürüyor.
“BORÇLAR YÜZÜNDEN HASTALANDIM”
Borçlar nedeniyle hastalığa yakalandığını söyleyen Efeoğlu, “11 sene evvel arabamı noter aracılığıyla sattım. Akabinde da zarurî trafik sigortamın iptali için acenteye başvurdum ve iptali sağladım. Aracı sattıktan 7 sene sonra hiçbir şeyden habersizken bana Adana 4.İcra Dairesi’nden 266 bin 458 lira borç gönderildi. Elimdeki evraklarla itiraz ettim.” diye konuştu.
“TÜM MALLARIMI DA VERSEM KARŞILANMAZ”
Hukuken maliki olmadığı bir vasıtadan ötürü nasıl sorumlu olduğunu anlamadığını belirten Efeoğlu, “Mantıken kabul edilecek değil. Arabası noter vasıtasıyla satmışım ve alan kişi kaza yapmış. Satın alan bireye sigorta 15 gün hak tanıyor. Sigorta şirketi bunu bildiği halde bana neden bu davayı açıyor. Ben bu olayla ilgili sigorta firmasıyla görüşüyorum fakat yanıt vermiyorlar. Bu usulsüzlüğün ortadan kaldırılmasını istiyorum. Bu şirketin bu davadan vazgeçmesini istiyorum. Mahkeme 4 yıldır devam ediyor. Benim mal varlığımın tamamını da versem bunu karşılayacak imkanım yok.” dedi.
“KARŞI TARAF SİGRORTA YAPTIRMADIĞI İÇİN SATICI MAĞDUR DURUMDA”
Sigortacı Talip Gayir ise maddede boşluk olduğunu, sigorta firmasının da bu boşluktan ötürü dava açtığını öne sürerek “Karayolları Trafik Kanununa nazaran araç alım satımlarında aracı satın alan kişi satan kişinin trafik poliçesini 15 gün mühletle kullanabiliyor. Reşat Bey’in durumu da çok özel bir durum. Aracı sattıktan 3 gün sonra karşı tarafın sigorta yaptırmamasından ötürü ve alkollü olarak kaza yapması sonucuyla önemli bir tazminat davasıyla karşı karşıya. Bununla ilgili bir yasa boşluğu var. İlgili sigorta şirketi de maddedeki boşluğu kullanarak bu türlü bir talepte bulunmuş. Şu an olay mahkemeye intikal etmiş durumda. Sonucu daima birlikte bekliyoruz. Herkesin başına bu türlü bir şey gelebilir. Fakat maddelerle bu durum düzeltilebilir.” sözlerini kullandı.