Herpes simpleks virüslerinin neden olduğu dudaklardaki uçuklar yaygın olarak dudağın kenarındaki küçük yaralar halinde ortaya çıkar yahut çok daha az sıklıkla damakta oyuklar olarak görülür.
Birçok kişi uçuk için doğal bir tedavi olup olmadığını merak ediyor ve uçuktan kurtulmanın yollarını arıyor. Lakin uçuklar ne yazık ki kolaylıkla çözülemiyor.
Bununla birlikte, kimi doğal yollarla ve ilaçlarla uçukları durdurmak yahut geciktirmek mümkündür. Doğal tedavi usullerinin büyük bir avantajı vardır.
UÇUĞUN BİRİNCİ BELİRTİLERİ
Herpes virüsünün birinci belirtileri bayanlarda ve erkeklerde birebirdir ve bunlar ortasında ağız yahut dudaklarda hafif yahut şiddetli kaşıntı, dudaklarda yahut ağız boşluğunun mukozalarında yaralar, ateş, baş ağrısı, beden ağrıları ve eklemlerde ve tüm bedende genel ağrı bulunur.
Ağrıyı azaltmak ve güzelleşmeyi hızlandırmak için açık yaralara ve kabarcıklara dokunmamaya çalışın. Bunlara dokunduktan sonra ellerinizi kesinlikle yıkayın. Bilhassa cildinizde açık yaralar varsa diş fırçalarını, dudak balsamlarını, içecekleri, yiyecekleri ve kapları diğerleriyle paylaşmaktan kaçının. Tahrişi azaltmak için yalnızca doğal, yumuşak sabun ve ılık su kullanın. Yaraları kazımayın.
Herpesli birçok kişi birinci belirtilerin tetikleyicilerini (zayıf beslenme, zayıf bağışıklık, gerilim, güneşe maruz kalma, cinsel ilişki) yönetise, daha sonra rastgele bir belirti yaşamaz. Sağlıklı bir diyet ve hayat usulü değişiklikleri ile bağışıklık sisteminizi güçlendirerek, uçuk dahil tüm virüsleri denetim edebilirsiniz.
BESLENME ÇOK BÜYÜK EHEMMİYET TAŞIYOR
Elbette uçuklara hangi besinlerin âlâ geldiğini merak ediyorsunuz. Uçuğunuzun uykuda kalmasını istiyorsanız baklagiller, işlenmemiş kuru yemişler, yeşil yapraklı, turuncu ve kırmızı sebzeler, tavuk, balık ve daha az olmak üzere kırmızı eti diyetinizden çıkarmayın.
Kızarmış yiyecekler, işlenmiş tahıllar, şeker, alkol ve çikolatanın bu virüsleri tetikleyebileceğini unutmayın.
UÇUKLARDAN KURTULMAK İÇİN 6 METOT
Uçuk belirtilerinden süratli ve tesirli bir formda kurtulmak istiyorsanız aşağıdaki usullerden faydalanabilirsiniz.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, mikroorganizmaları tesirli bir biçimde yok eden güçlü bir antibakteriyel ve antiviraldir. Bu nedenle, uçuk dahil çeşitli cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabilir. Faal virüsü öldürmeye yardımcı olur. Sistemli tüketildiğinde probiyotik misyonu görür ve bedeni viral enfeksiyonlardan korur.
Direkt kabarcıklara yahut yaralara uygulandığında, bunların ortaya çıkmasına neden olan virüsü yok ederek kaşıntı ve iltihabı anında azaltabilir. Ayrıyeten elma sirkesinin asidik yapısı cildin doğal pH’ını muhafazaya yardımcı olarak enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmasını sağlar.
Elma sirkesini suyla seyreltin ve dudaklara pamuk ile uygulayın. Yaralar kaybolana kadar bunu birkaç kere tekrarlayın. Ayrıyeten gece boyunca yaraların üzerine sirkeye batırılmış bir pamuk topu bırakabilirsiniz.
Virüsü uykuda tutmak için her gün seyreltilmiş elma sirkesi içebilirsiniz. Ek sıhhat faydaları için bal ekleyin.
Soğuk yahut Sıcak Kompresler
Yaraların patlamasından saatler evvel ciltte karıncalanma, batma ve kaşıntı hissedilir. Şimdiye kadarki birinci uçuğunuz değilse, bu duyguyu tanırsınız.
Kabarcıkların göründüğü alana bir buz küpü yahut buz paketi uygulayın. Soğuk, virüsün yayılmasını mahzurlar. Soğuk komprese tıbbi alkol yahut oksijenli su eklemek, yara güzelleşmesini daha da hızlandıracaktır.
Isı ise yaraların daha süratli güzelleşmesine yardımcı olacaktır. Sıcak poşet siyah çay bu durumda ülkü bir seçimdir. Çayın doğal uygunlaştırıcı özelliklerini korumak için poşetleri suda ısıtın. Sarın, bir kere kullanın, sonra atın.
Sarımsak
Tek gereksiniminiz olan bir diş sarımsak. Sarımsak her biçimiyle bağışıklığı güçlendirir, mide, kalp, tiroid bezinin çalışmasını kolaylaştırır, tümörlerin gelişmesini maniler ve beden direncini artırır.
Bir diş sarımsağı ince ince kıyın. Modülleri yaraların üzerine yavaşça bastırın. Yaranın boyutuna bağlı olarak, yeni kesimlerle birkaç sefer tekrarlayın. Yanma hissedene kadar dudaklarınızda bırakın, akabinde bölgeyi ılık suyla durulayın. Bu sistem acı verici olabilir, lakin süratli bir tahlildir. Lakin dikkat edin, sarımsak çok uzun müddet tutulursa yanıklara neden olabilir.
Laboratuvar çalışmaları, sarımsak suyunun uçuğa neden olan virüsün yüzde 90’ını 30 dakika içinde öldürdüğünü gösteriyor. Mukoza zarındaki yaralar için sarımsağı mümkün olduğu kadar ağzınızda tutun. Fakat çiğneme konusunda dikkatli olun zira sarımsak çiğ çiğnendiğinde yaralarda yanmalara neden olabilir.
Uçucu Yağlar
Uçucu yağlar kaşıntıyı gidermek ve birebir vakitte enfeksiyonu durdurmak için en güzel yöntemleden biridir. Dudaklardaki uçuklar için bilhassa nane yağı, çay ağacı yağı, kekik yağı ve okaliptüs yağı faydalıdır. Bu yağlar güçlü antiviral özelliklere sahiptir ve tahrişi kolay kolay yatıştırır.
Yaralara birkaç damla yağ uygulamak şişmeyi azaltabilir ve virüsü yok ederek yara uygunlaşmasını hızlandırabilir. Daha süratli sonuçlar için bunlar günde birkaç defa uygulanabilir.
Virüsün yayılmasını yahut tekrar enfeksiyonu önlemek için yağ kullanımdan sonra uygun halde temizlemek ve yağı atmak kıymetlidir. Uygulayıcı olarak bir kulak çubuğu kullanabilirsiniz.
Seyreltilmemiş yağlar kullanmayın. Bunlar, çok küçük bir ölçünün kâfi olduğu güçlü esansiyel yağlardır. Uçucu yağların cildinizi daha az tahriş etmesini sağlamak için damlalara jojoba yahut Hindistan cevizi yağı ekleyin. Ayrıyeten direkt kullanabileceğiniz balzamlar ve evvelden karıştırılmış uçucu yağlar da bulabilirsiniz.
Propolis
Propolis antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. Ağrı ve yanma hissini ve kaşıntıyı tesirli bir formda giderir. Uçuk bölgesine günde birkaç sefer propolis uygulayabilirsiniz.
Diş Macunu
Diş macunu, uçukların birinci belirtilerine de yardımcı olabilir. Etkilenen bölgeye ince bir katman uygulayın ve kurumasını bekleyin.
Yaralarınız ağrılı, iltihaplı ve uygunlaşması sıkıntı ise yardım için hekiminize danışın. Şiddetli hadiselerde, hekiminiz bir ilaç reçete edebilir. Eczanelerde de özel ilaçlar bulabilirsiniz ve yaraları kurutan ve iltihabı azaltan bir uçuk kremi satın alabilirsiniz.
Bu içerik sadece genel bilgi sağlar. Hiçbir halde nitelikli tıbbi görüşün yerini tutmaz. Daha fazla bilgi için her vakit bir uzmana danışın.