Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Roma’da bir araya gelmesi ve iki liderin başkanlığında düzenlenen 4. Hükümetlerarası Zirvesi İtalyan basınında geniş yer buldu.
İTALYAN BASININDA NELER YAZILDI
Türkiye ve İtalya arasında yeni bir diyalog… Il Fatto Quotidiano, bir önceki dönemin İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin Recep Tayyip Erdoğan’ı “diktatör” olarak nitelemesi sonrası Türkiye ile İtalya arasında yaşanan gerginlikten 4 yıl sonra, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın 29 Nisan Salı günü Roma’da “İtalyan hükümeti tarafından tam bir törenle” karşılandığını belirtiyor. Gazetenin manşeti de oldukça manidar: “Erdoğan ve İtalya (Leonardo ile) iş yapıyor, İmamoğlu tek değil”
Leonardo Merkezi Roma’da bulunan şirketin dünya çapında 180 tesisi bulunmaktadır. 2020 gelirlerine göre dünyanın en büyük 12. Savunma Sanayii şirketi.
750 BİN İTALYAN TÜRKİYE’YE GİDİYOR
Meloni’nin 2022’de iktidara gelmesinden bu yana Roma ile Ankara arasında devam eden yakınlaşmaya tanıklık eden bir ziyaret: “Son yıllarda, Türkiye ile İtalya arasındaki ikili ilişkiler, özellikle ticari alanda güçlendi. Ticaret hacmi, 2024’te 32 milyar dolara [yaklaşık 28,1 milyar avro] ulaştı ve daha önce belirlenen 30 milyar dolarlık [yaklaşık 26,4 milyar avro] hedefi aştı” diye coşkuyla anlatıyor Il Giornale. Milano’daki muhafazakar gazete, “Türkiye’nin Akdeniz havzasında önde gelen, Avrupa’da ise ikinci büyük ticaret ortağı” haline getiren ticaretin yoğunlaştığını belirtiyor: “Bu yakınlığa turizmde de patlama eşlik ediyor; 2024 yılında 750 bin İtalyan Türkiye’ye tatile gidecek.”
Gazete “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın daha da güçlendirmeyi amaçladığı ekonomik bir iş birliği. Bunun en önemli kanıtı da çok sayıda Türk bakan, iş adamı ve sanayicinin İtalyan mevkidaşlarıyla görüşmek üzere İtalya’ya gitmesidir” diye ekliyor.
“TÜRKİYE’NİN SİLAH ÜRETİMİNDE MERKEZİ OYUNCU ROLÜ”
Giorgia Meloni, Türkiye’nin uluslararası alanda kazandığı önemin farkında. NATO’nun ABD’den sonra ikinci büyük ordusuna sahip olmasının yanı sıra Ankara, hem Ortadoğu’da hem de Ukrayna’daki çatışmalarda arabulucu olarak kendini göstermeye çalışıyor. İtalyanlar ve Türkler arasında gerçekleşecek ve savunmanın ana gündem maddesi olacağı zirvede, bu bilgiler anekdot olmaktan çok uzak. Il Giornale, Avrupa’nın yeniden silahlanma planının “Türkiye’nin silah üretiminde merkezi bir oyuncu olarak rolünü yeniden canlandırdığını” göz önünde bulundurarak, bunun Roma için önemli bir nokta olduğunu açıklıyor. Askeri iş birliğinin ilk adımı, Mart 2025’te İtalyan silah şirketi Leonardo ile insansız hava aracı (İHA) üretimi konusunda uzmanlaşmış Türk üretici Baykar Technologies arasında iş birliği anlaşması imzalanmasıyla atılmıştı.
“TEKSTİLDEN UZAYA İKİ ÜLKE YAKINLAŞTI”
“Tekstilden uzaya, İtalya ve Türkiye’yi yakınlaştıran tüm anlaşmalar” Başbakan Giorgia Meloni ile Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ikili görüşme, iki ülkeyi birleştiren çok sayıda anlaşmayı ve yakın bağları vurguluyor” diyerek su başlığı attı İtalya’nın önemli ekonomi gazetesi La Repubblica.
“TRUMP’A RAĞMEN SORUNLAR ORTAK”
Yine İtalya’nın önemli gazetelerinden La Stampa “İtalya-Türkiye Zirvesi, Erdoğan Başbakan Meloni ile Görüştü: Ortak Stratejileri Güçlendiriyoruz” başlığını attı. Gazete yorum yazısında “Türkiye ve İtalya, mükemmel ticaret ortakları ve NATO müttefikleri olarak, Gazze ve daha geniş Akdeniz, Kızıldeniz gibi göç akımlarının yönetimi açısından her iki ülke için de kritik öneme sahip bölgelerde artan istikrarsızlık karşısında stratejik bağlarını güçlendirmenin gerekliliğini aynı şekilde vurgulamışlardır. Son olarak Avrupa’da Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle. Gazze’de ateşkesin aciliyeti, Erdoğan’ın her zaman daha belirgin bir şekilde Filistin yanlısı bir çizgi benimsemesine rağmen, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması, Libya’nın istikrarı ve Suriye’de demokratik bir geçişin sağlanması: Bunlar, karmaşık zorluklarla ve Beyaz Saray’ın yeni kiracısı Donald Trump’ın öngörülemezliğiyle karakterize olan mevcut durum gibi bir anda İtalyan ve Türk çıkarlarının birleştiği temel alanlardır” diye yazdı.
“YENİ DÖNEMİN BAŞLANGICI”
Yazıda “Bu arada, Meloni ile Erdoğan arasındaki yüz yüze görüşmenin arifesinde, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, bugünkü zirveyi ‘İtalya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı’ olarak sundu” diye altını çizdi.
“CUMHURBAŞKANI BASININ SORULARINDAN UZAKTA KARŞILANDI”
İl Tempo “Ukrayna, savunma ve göçmenler: Meloni ve Erdoğan İtalya-Türkiye eksenini güçlendiriyor” başlığını attı. Yazıda “Meloni için zirve “sadece bir başlangıç noktası” yorumu dikkat çekti.
İl Messagero “Meloni-Erdoğan, göçmenlere ve savunmaya destek. 40 milyarlık ticaret” başlığını attı. Türk Cumhurbaşkanı Kiev’e dönerek “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği” talebinde bulundu. Başbakan: Vatikan barışı “bir dönüm noktası” olmalı alt başlığı ile verdi haberi.
İl Manifesto’nun manşeti; “Göçmenler, İş Dünyası ve İHA’lar: Meloni Erdoğan’ı Kucaklıyor”
Spotta “Türkiye Cumhurbaşkanı, Roma’da protestolardan ve basının sorularından uzakta karşılandı” diye yazıyor.
İtalya’da bazı muhalif milletvekilleri, İtalya-Türkiye zirvesi öncesi açıklamalar yaparak, bu etkinlik vasıtasıyla Meloni’yiMELONI’YE “İMAMOĞLU’NU UNUTTU” ELEŞTİRİSİ İmamoğlu’nun tutuklanması ve Türkiye’deki insan hakları meselelerinde sessizliğini bozmaya çağırmıştı. La Repubblica, zirve sonrası Erdoğan ve Meloni’nin bir basın açıklaması yaptığına ancak soruları yanıtlamadığına dikkati çekerek, böylece Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına dair “rahatsız edici” sorularla muhatap olunmadığını öne sürdü.
Tutuklanmasından bu yana Avrupa’da İmamoğlu’na destek vermede ilk sırada yer alan eski Floransa Belediye Başkanı ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Dario Nardella da Başbakan Meloni’nin sessizliğini “utanç verici” olarak niteledi.
Daha Fazla Avrupa Partisinden Riccardo Magi de, “Meloni, muhalefetteyken Erdoğan’ın otoriter ve İslami devriminden dert yanıyordu. Bugün Başbakan, gazetecilerden soru istemedi ve muhalif İmamoğlu’nun tutuklanmasını görmezden geldi” diye konuştu.
Domani gazetesi, “Meloni ve Erdoğan gülümsemeler, silahlar ve iş arasında. Başbakan muhalifin (İmamoğlu) tutuklandığını unuttu” başlığını kullandı ve liderlerin masasında savunma, göç ve ticaret olmasına karşın İmamoğlu’nun tutuklanmasına dair hiçbir atıf yapılmadığını belirtti.
Milano merkezli Corriede della Sera gazetesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Roma ziyaretinin, İmamoğlu’nun tutuklanmasından sonra Avrupa’ya ilk olduğunun altını çizdi ve imzalanan ticari anlaşmaların yanı sıra, bu ziyaretin, uzun süredir durmuş olan Ankara’nın AB’ye giriş sürecini devam ettirmek için de önemli olduğunu yazdı.
Kaynak: ODA TV