Kitap okumak Türkiye’de son vakitlerde az da olsa arttı. Lakin gelişen bilgi, teknoloji ve internet ortamında kitaba gereğince vakit ayırmadığımız bir gerçek. Bunun için yapılan bir araştırmaya nazaran; kitabı okurken ve sıkıldığımızı fark ettiğimiz anda elimiz çabucak telefona uzanıyor.
Ancak çok alıştığımız Google ne olacak? Hiç araştırma yapmayacak mıyız? İnternet makus mü? Teknolojiden uzak mı kalmalıyız? Teknoloji beynimizi değiştiriyorsa, onu terk mi etmeliyiz?
Merak etmeyin.
Bu sorunun cevabı kocaman bir hayır…
Yazının bulunuşu, matbaanın icadı, televizyon… Hepsi de icat edildikleri devirde insanlığı korkutmuş. Beynimiz tembelleşir diye.
Tembelleşti mi?
İNSNALIK GEÇMİŞİ İCATLARLA DOLU
Yazı ile beşerler kıssalarını sonraki jenerasyonlara, bozulmadan, değişmeden ulaştırabildi. Matbaa ile kitaplar basıldı ve bilgi daha çok beşere ulaştı. İnternet ile bilgi vakit ve yer kısıtlaması olmadan tüm dünyaya yayıldı. İnsanlık gelişimini yaptığı icatlara borçlu.
Uzmanlar bu hususta uyarıyor. Uzmanalrın görüşlerine nazaran, kitabı alıp okuduğunuzda biraz bekleyin ve okumaya devam edin. Şayet okuduğunuz kitap sizi alıp sürüklemiyorsa diğer bir kitaba geçin ve asla telefonu elinize almayın.
Şayet yine uzun vadeli okuma sürecine dönersek, beynimiz de buna alışır. Konsantrasyonu daha uzun mühlet koruyabiliriz. Beyin de bu formda geliştirir kendini.
“TELEFON…”
Uzman Bahar Üner’i dinleyelim; “Küçüklüğümden beri kitap oburuyum. Son yıllarda okumak ve anlamak için kendimi bayağı bir vermem gerektiğini fark ediyorum. Alıyorum kitabı. Kitap çok sürükleyici değilse bir de bakıyorum ki bırakmışım. Elime telefonumu almışım.”