İktisatçı Mahfi Eğilmez, CNBC-e’de katıldığı bir programda ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. Eğilmez şunları söyledi:
“TÜRKİYE POTANSİYELİNİN ALTINDA BÜYÜYOR”
İki yıl üst üste yüzde 3’ler civarında büyüdük. Bu sene de öyle olacak muhtemelen hatta biraz altında kalacak. Türkiye potansiyelinin altında büyüyor demektir. Dezenflasyon sürecinin böyle bir maliyeti var.
“DÖVİZDEN TL MEVDUATA DÖNÜŞ ARTABİLİR”
Son bir haftada rezervlerde olumlu durum var. 16 Mart’tan sonra sürekli azaldık, şimdi swap harç net rezerv toparlanmaya geçti. 65 milyar dolarlardan geliyoruz, 10 milyar doların altına bile düşmüştük.
Toparlanma biraz gider gibi düşünüyorum. Siyaseten daha olumlu bir hava esiyor, dışarıda ABD-Çin ilişkilerinde düzelme havası ortaya çıktı, çerde piyasalarda olumlu hava var. Altın düşüyor, CDS pirimi gerilemeye başladı. Bir olumlu hava var. Bu olumlu hava Türkiye’ye döviz girişi artırabilir. Döviz mevduata dönmüş olanların TL mevduata dönüşünü artırabilir.
“ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM GEREKEBİL”
(Asgari ücrete ara zam olur mu?) 3 ay sonra enflasyon nereye gelecek ona bakmak lazım. Beklenti nereye gelecek ona da bakmak lazım. Çok yüksek olmasa da bir ara zam gerekebilir. Ama bir baskı, beklenti olacağı kesin.
“İKİ ŞEY ALEYHİMİZE”
(ABD ve Çin’in karşılıklı tarife indirimi) Başladığımız yere ger geldik. Niye bu ş yaptın o zaman? Çok saçma sapan bir şey oldu, bütün dünyayı tedirgin ettiler. Şimdi ne oldu? Altın ve petrol normal yerlerine geliyor. Dolar endeks tekrar yükselişe geçti. İki şey aleyhimize; petrolün yükselmesi ve euronun düşmesi.
“DIŞ TİCARET HADLERİNDE AÇIK VERİYORUZ”
Dış ticaret hadlerine bakıyorum. 100 olması lazım. 100 olursa ithalattan da ihracattan da aynı birim değerleriyle işlem yapıyoruz. Bizimki 85’lerde. Dış ticaret hadlerinde açık veriyoruz. Bunun temel neden ihraç ettiğimiz malların teknolojisi orta ve düşük ağırlıklı, ithalat orta ve yüksek ağırlıklı. Marka yaratma kapasitesini ve yüksek teknoloji ürün kapasitesini artırmamız lazım.
Altına talep, dövize talep, borsa, gayrimenkul… Bütün bunların rakibi faiz. Faz düşük tuttuğumuzda bütün bu mallara yoğun talep oldu. Döviz KKM le engellemeyi başardılar. Fiyatlar normal gidişin ötesinde arttı. Faizler yükseltince iş tersine döndü. Bu sefer de hem çerde hem dışarıda riskler yükseldi. Bunlar da bunları yüksek tuttu. Riskler azalmaya başlayınca bunlar normal fiyatlarına düşecekler.
Kaynak: ODA TV