Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 57 milyar dolarlık döviz satışı yaptıktan sonra faiz artışı ve takip eden likidite ve makroihtiyati adımların da etkisiyle geçen hafta döviz alımına döndü. Merkez Bankası, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından geçen 2 aylık süreçte ilk kez geçen haftayı rezervlerini artırarak tamamladı.
İşlemciler yeni bir gelişme olmaması halinde rezervlerdeki artışın yaz boyunca devam edebileceği görüşünde. İşlemcilerin TCMB öncü bilanço verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, TCMB toplam rezervleri geçen hafta 6 milyar dolar artışla 144,5 milyar dolara yükseldi. Net rezerv geçen hafta 4,6 milyar dolar artışla 37,4 milyar dolara yükseldi. Hesaplamalara göre swap hariç net rezerv 4,3 milyar dolar artışla 18,1 milyar dolara çıktı.
İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan ve küresel ticaret savaşının etkisiyle devam eden süreçte 57 milyar dolar satan Merkez Bankası 700 baz puanlık faiz artışının yanı sıra bir dizi makroihtiyati tedbir de açıklamıştı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan geçen haftaki TBMM sunumunda rezervlerdeki erimenin son günlerde durduğunu ve ters yönde bir eğilimin başladığını söylemişti. Karahan, “Kendi değerlendirmemiz rezerv yeterliliğinin tam olarak olmadığı yönünde. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde piyasa koşulları el verdiğince rezerv biriktirmemiz gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
GECELİK FAİZLER
Merkez Bankası, politika faizi artışı ve ardından devam eden likidite adımlarıyla piyasada oluşan gecelik faizlerin, koridorun üst bandı olan yüzde 49’a yakın oluşmasını sağlamaya devam etti. İşlemcilere göre, Merkez Bankası’nın fonlama tercihi bankanın bir süre daha gecelik faizleri yüzde 49’da tutmak isteyeceğini gösterdi. Süreç piyasada yakından izlenirken döviz satışı, 700 baz puan sıkılaştırma ve son makro ihtiyati tedbirleri TL’yi destekleyen ana unsurlar oldu. Yeni adımlara göre yabancı para mevduat için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. Bankacılar bu kararın Merkez Bankası rezervlerini yaklaşık 4,6 milyar dolar destekleyeceğini hesapladı. Merkez Bankası ayrıca ihracat bedellerinin Merkez Bankası’na asgari satış oranının 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanmasına karar verdi. Bu oran yüzde 40’tan kademeli olarak yüzde 25’e kadar düşürülmüştü. Uygulama kapsamında sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı ise 31 Temmuz’a kadar yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltildi.
Kaynak: ODA TV