Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, toplumsal medya hesabından 29 Ocak-4 Şubat’ı kapsayan vilayetlere nazaran haftalık olay sayısı haritasını paylaştı.
Haritada evvelki haftaya nazaran, en çok hadise artışı yaşanan 10 vilayet; Samsun, Tokat, Ordu, Uşak, Artvin, Giresun, Karabük, Amasya, Çorum ve Adana oldu.
Birinci 10’daki 8 kentin Karadeniz Bölgesi’nde yer almasının akabinde bu kentlerde ağır bakım ünitelerinin sayıları artırıldı. Rize’de 3 olan ağır bakım ünite sayısı da olay yoğunluğu nedeniyle 5’e çıkarıldı.
“AİLE İÇİ BULUŞMALARDAN UZAK DURULMALI”
Bilim Heyeti Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, güçlü aile yapısı nedeniyle aile içi buluşmaların bölgede fazla yaşandığını belirterek, “Karadeniz Bölgesi’nde güçlü aile bağları nedeniyle konutlarda, mahallelerde, köylerde; komşu, akraba daima birlikte yeniliyor, içiliyor, kahvaltı yapılıyor. Toplu buluşmalardan uzak durulmalı zira bu buluşmalar sırasında içerlerinden biri müspetse, bütün aileye ulaşmış oluyor. Mesken ve aile içi buluşmalar hiç inançlı değil. Dikkatli olmak lazım.” dedi.
Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Gökhan Demiral da yarıyıl tatili yoğunluğu ile vilayetler ortası seyahatlerin yansımalarının yaşandığını vurgulayarak, “Son 2 hafta bilgilerine baktığımız vakit 100 binde bin 350 üzere olay pozitifliğimiz oldu. Münasebetiyle vatandaşlarımızı biraz daha önlemli olup, maske aralık, paklık kurallarına uymaya ve aşılarını, rapel dozlarını yaptırmaya davet ediyoruz. Güya hem Covid-19 hastalığına bağlı yatışlarda hem de ağır bakım gereksiniminde yalnızca yaşlı hastalarda bulunuyormuş üzere algı hala var. Gerçek bu türlü değil. Bizim şu anda üç tane hamile hastamız Covid-19 servisinde yatmakta. Bugün prestijiyle bir adedini ağır bakıma almış bulunmaktayız. Covid-19 yaş ayrımı yapmıyor. Ayrım yaptığı şey, insanların bağışıklık seviyelerindeki farklılıklar.” diye konuştu.
“BANA BİR ŞEY OLMAZ DİYORLAR”
Bölge beşerinin koronavirüse karşı rahat tutumlar sergilediğini belirten Nuran Aydın ise “İnsanlar dikkat etmiyor. Kapalı alanlarda bile maske takmayanları görebiliyoruz. Küçücük yerlerde bir ortada oturuyorlar. Bilhassa Karadeniz Bölgesi’nde hadiseler, en yüksek düzeylerde seyrediyor. Zira buranın beşerinin öz itimadı epey yüksek. ‘Bana bir şey olmaz’ diyorlar. Çok fazla umursamıyorlar.” dedi.
Akraba toplanmalarının fazla olduğunu söyleyen Oğuz Şişman da “Şu anda kış devrindeyiz. Kapalı alanlarda kalıyoruz. Bu da muhtemelen hadise sayılarını tetikliyor. Toplumsal faaliyetlerden de geri kalmıyoruz. Çok fazla maske, aralık kurallarına uyan yok. Karadeniz Bölgesi’nde beşerler, sıcakkanlı akraba münasebetleri kuvvetli. Konutlarda toplanmalar oluyor ve koronavirüste bu biçimde yayılıyor diye düşünüyorum.” diye konuştu.
Necati Meral ise “Gençlerimiz hiç dikkat etmiyor. Ağızlarında maske yok. Aşı da yaptırmıyorlar. 70 yaşındayım. Maskemi takıyorum. 4 tane aşı oldum. Gençlerin tedbirsizliğini biz çekiyoruz. Bir durum olsa, bizleri konuta kapatıyorlar. Denetim yok artık. Herkes birbirine hürmet duymalı. Bölgede komşuluk münasebetleri var. İnsan bağlantıları yeterli. Herkes birbirinin meskenine girip çıkıyor. O yüzden virüs de artıyor. Mesken ortamlarında maske takan da yok.” dedi.