Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) medya yapılanması davasında verilen karar Yargıtay tarafından lehlerine bozulan 8 sanığın yine yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Ünal Şahit, Ahmet Memiş, Ehil Yıldız, Yakup Çetin, Ali Akkuş, Gökçe Fırat Çulhaoğlu ve Cemal Azmi Kalyoncu ile avukatları katıldı.
Talepleri alınan sanıklar beraatlerini istedi.
ATİLLA TAŞ’IN EVRAKI AYRILDI
Orta kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Atilla Taş’ın dava belgesinin başka sanıklarla birlikte görülmesini gerektirecek bir istikametinin bulunmadığına karar verdi.
Heyet, sanık hakkındaki “Cumhurbaşkanına hakaret” cürmü tarafından Adalet Bakanlığından yargılama müsaadesi karşılığının beklenmesi ve öteki sanıklarla ilgili kanıtların toplanmış olması nedeniyle Taş’ın belgesinin ayrılmasına hükmetti.
Dava evrakının, temel hakkındaki mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar veren heyet, kimi sanıklar hakkındaki isimli denetim önlemlerinin de devamını karara bağladı.
Öte yandan mahkeme lideri, sanıklar Atilla Taş ve Gökçe Fırat Çulhaoğlu hakkındaki “yurt dışına çıkış yasağı” halindeki isimli denetim önleminin devamına yönelik karara muhalefet şerhi koyarak, aksi tarafta görüş bildirdi.
DAVA SÜRECİ
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ’nün medya yapılanmasına ait, “örgüt üyeliği” ve “darbeye teşebbüs” cürümlerinden 20’si tutuklu 29 sanığın yargılandığı davayı 8 Mart 2018’de karara bağlamıştı.
Firari sanıklar Bülent Ceyhan, Said Sefa ile Emre Soncan hakkındaki davanın bu belgeden ayrılmasına karar veren mahkeme heyeti, tutuksuz sanık Saygıdeğer Tanık’ın beraatini kararlaştırmıştı.
Atilla Taş’ın da ortalarında olduğu 13 sanığın “Anayasayı ihlal” hatasından beraatine karar veren heyet, Atilla Taş’ın, “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” cürmünden 3 yıl 1 ay 15 gün, birebir hatadan sanık Murat Aksoy’un da 2 yıl 1 ay mahpus cezasına çarptırılmasına hükmetmiş ve bu sanıklara isimli denetim önlemi uygulamıştı.
Mahkeme heyeti, “silahlı terör örgütüne üye olmak” hatasından 11 sanığı 6 yıl 3’er ay mahpus cezasına çarptırırken, 12 sanığa da 7 yıl 6’şar ay mahpus cezası vermişti.
YARGITAY’DAN BOZMA
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, davaya ait istinaf müracaatlarını 24 Ekim 2018’de karara bağlamış, tarz ve temele ait bir terslik bulunmadığından istinaf müracaatlarını temelden reddetmişti.
İstinaf kararına yapılan itirazı kıymetlendiren Yargıtay 16. Ceza Dairesi, davada 25 sanık hakkında verilen kararı kısmen bozmuştu.
Yargıtay, 6 Mart 2020’deki kararında, 17 sanık hakkında onama, Atilla Taş’ın da ortalarında olduğu 6’sı tutuklu 8 sanık hakkında ise farklı nedenlerle bozma kararı kurmuştu.
Bozma kararının akabinde tahliye taleplerini pahalandıran İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Mart 2020’de tutuklu 6 sanığın tahliyesine karar vermişti.
Mahkeme heyeti, yapılan birinci celsede 8 sanıkla ilgili bozma kararına uyulmasına yönelik karar kurmuştu.